?

Αιμοκάθαρση στο κέντρο – πώς γίνεται;

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικό γιατρό που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Σ’ αυτή τη σελίδα:

Η αιμοκάθαρση (ΑΚ) είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας τα πλεονάζοντα υγρά και οι τοξίνες φιλτράρονται μηχανικά από το αίμα σας, όταν οι νεφροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Στη διάρκεια της θεραπείας σας, κάθεστε ή ξαπλώνετε δίπλα σ’ ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης στο ειδικό κέντρο μιας κλινικής ή ενός νοσοκομείου. Ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού ή ένας τεχνικός τοποθετεί δύο βελόνες σε μια φλέβα του βραχίονά σας. Αυτό ονομάζεται «προσπέλαση». Η μία βελόνα συνδέεται με έναν σωλήνα που απομακρύνει το αίμα από το σώμα σας για να καθαριστεί και να αντληθεί από ένα μηχάνημα μέσω του φίλτρου αιμοκάθαρσης. Όλο το αίμα σας διηθείται μέσω του φίλτρου αιμοκάθαρσης αρκετές φορές. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, το αίμα επιστρέφει στο σώμα σας μέσω ενός σωλήνα συνδεδεμένου με την άλλη βελόνα. Αυτή η συνεχής διαδικασία φιλτραρίσματος συνήθως διαρκεί 3-4 ώρες ανά θεραπεία και πραγματοποιείται 3-4 φορές την εβδομάδα.

Είναι η αιμοκάθαρση στο κέντρο κατάλληλη για σας;

Ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν την αιμοκάθαρση στο κέντρο γιατί απαιτεί θεραπεία 3-4 φορές την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα. Σε άλλους αρέσει η προσωπική επικοινωνία με ασθενείς που υποβάλλονται κι εκείνοι σε αιμοκάθαρση. Ενώ όμως κάποιοι ασθενείς προτιμούν την άνεση και την ευκολία της αιμοκάθαρσης στο σπίτι, μπορεί να μην έχουν ένα αφοσιωμένο πρόσωπο να τους φροντίζει και να τους βοηθάει να κάνουν τη θεραπεία στο σπίτι και γι’ αυτό η αιμοκάθαρση στο κέντρο μπορεί να είναι η προτιμότερη λύση (για περισσότερες πληροφορίες δείτε την παράγραφο αιμοκάθαρση στο σπίτι). Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία της υγείας που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια μέθοδος κάθαρσης θα ήταν η σωστή επιλογή για σας.

Προσπέλαση για αιμοκάθαρση

Για να διασφαλιστεί η προσπέλαση στο αίμα σας, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια επέμβαση.
Εφόσον είναι δυνατόν, ο χειρουργός θα συνδέσει μεταξύ τους μια φλέβα και μια αρτηρία για να σχηματίσει ένα συρίγγιο (φίστουλα). Αυτός είναι ο καλύτερος δυνατός τύπος προσπέλασης. Αν οι φλέβες σας είναι μικρές ή αδύναμες, αντί της προηγούμενης διαδικασίας ο χειρουργός εισάγει ένα μόσχευμα. Πρόκειται για έναν μαλακό σωλήνα που συνδέεται με μια αρτηρία από τη μια μεριά και με μια φλέβα από την άλλη. Το αίμα κυκλοφορεί μέσω του μοσχεύματος. Τόσο το συρίγγιο όσο και το μόσχευμα βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Η μόνιμη προσπέλαση μπορεί να απαιτήσει μερικούς μήνες για να επουλωθεί καλά. Αν χρειαστείτε κάθαρση πριν τοποθετηθεί η μόνιμη προσπέλαση, ο γιατρός θα δημιουργήσει μια προσωρινή πρόσβαση. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας έναν ειδικό σωλήνα, που ονομάζεται καθετήρας, σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο κάτω από την κλείδα ή στο πόδι σας.

 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Επιλογές θεραπείας κάθαρσης

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ